0

Янцин, Пламен Вълков, наш пратеник

Сара Хектор спечели закономерно златото в гигантския слалом при жените от програмата на 24-ите зимни олимпийски игри в Пекин. На отлично подготвеното трасе в Янцин тя бе най-бърза след първия манш, а във втория само узакони победата си. За Швеция това е второ злато в гигантския слалом при жените, след това на Пернила Виберг през 1992 г в Албертвил.

Втора е Федерика Бриньоне (Ит) на 0,28 сек., а трета Лара Гут-Бехрами (Швейц) на 0,72 сек.

За Хектор това е първо отличие в индивидуална надпревара от голямо състезание. Досега тя имаше само сребро от отборното на световното в Кортина д’Ампецо 2021. Тя участва в Пекин на своята трета олимпиада.

Шампионката от зимните игрите в Пьончан 2018 Микаела Шифрин (САЩ) панда след петата врата на първия манш и напусна безславно състезанието. Подобна бе съдбата и на носителката на малката световна купа за миналия сезон Марта Басино.

Актуалната носителка на голямата СК Петра Влъхова (Слвк) е едва 14-а. Вторият манш бе белязан от жестоко падане само 1 врата преди финала на Нина О’Браян (САЩ). Американката отнесе предпоследната врата и се влачи по снега повече от 20 метра. 

При дебюта си на зимна олимпиада Ева Вукадинова зае 36-о място, след силен втори манш. Тя завърши на 15,77 сек. от победителката Хектор. Класирането на Вукадинова е изравнено най-добро за страната ни в дисциплината на олимпиада. Досега 36-о място имаше и Мария Киркова от Сочи 2014.